Friday, August 19, 2011

Ubat Gigi

Penjagaan kesihatan mulut amat penting dalam menjaga penampilan diri. Mulut merupakan bahagian permulaan sistem penghadaman dan menyerlahkan kecantikan diri seseorang melalui penjagaan mulut dan gigi. Jika bahagian mulut tidak diberi perhatian, kesannya dapat dilihat pada gigi yang tidak bersih dan rosak, di samping bau mulut yang tidak menyenangkan. Dalam beberapa keadaan, kita mungkin mengalami kesakitan seandainya gigi atau bahagian mulut tidak dijaga dengan betul. 

Ubat gigi digunakan bersama-sama dengan berus gigi untuk mencuci permukaan yang boleh dicapai. Ubat gigi terdapat dalam tiga sediaan, iaitu pasta, gel atau serbuk. Bahan yang terkandung di dalam ubat gigi jenis gel dan pasta terdiri daripada agen pengampai, agen aktif permukaan untuk membolehkan pembasahan bahan tidak terlarut oleh air, agen pengekal lembapan, agen perasa, bahan lelas dan kadang-kala, florida. 

MENGAPA FLUORIDA BERBAHAYA? 

Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai "ubat baru yang tidak diluluskan" kerana tidak ada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya.

 
Sesetengah kumpulan berkepentingan awam seperti Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengkelaskan fluorida sebagai "ubat untuk pergigian yang tidak diluluskan" disebabkan kadar keracunannya tinggi.  

Satu tinjauan yang dijalankan pada tahun 1997 dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat mendapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida walaupun sedikit (1 gram) mengikut sukatan yang disarankan, menelan antara 0.3-0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi.  

Ini bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang diterima cuma dengan memberus sekali sehari, tanpa membabitkan sumber lain.

MENGAPA KITA TIDAK MEMERLUKAN FLUORIDA PADA UBAT GIGI?  

Dos fluorida harian yang diterima melalui pemakanan sudah mencukupi keperluan seseorang. Pihak berkuasa di Malaysia telah menambahkan fluorida kedalam sistem bekalan pengairan dan oleh sebab yang demikian, setiap titis air dalam bentuk teh, kopi, minuman berais dan sebagainya menyumbang kepada penambahan fluorida sedia ada. Makanan harian seperti sayuran juga terdedah kepada fluorida melalui racun serangga dan lain-lain. Fluorida juga terdapat pada tulang ikan seperti ikan bilis dan sardin. Sebagai rumusan, makanan lazim harian telah membekalkan sumber fluorida yang mencukupi untuk keperluan kita. Oleh sebab yang demikian, kita tidak lagi memerlukan tambahan fluorida melalui ubat gigi atau ubat kumur dan ini akan mendatangkan kemudaratan terhadap kesihatan seseorang itu.  

KES MAHKAMAH  

Kesan-kesan buruk fluorida pada masa lalu pernah dibawa ke mahkamah. Apa yang dipercayai merupakan yang pertama. Colgate-Palmolive membayar pampasan sebanyak £1,000 (kini dianggarkan kira-kira RM 6,000) kepada keluarga seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di Essex, England yang menderitai masalah "Dental Fluorosis" (enamel kotor dan berkarat), iaitu antara tanda pertama keracunan fluorida.  

PENYELIDIKAN AWAM  

Penyelidikan yang dijalankan pada pertengahan tahun 90-an oleh bekas ketua bahagian kimia Institut Penyelidikan Kanser Kebangsaan Amerika, mendapati kira-kira 10,000 kematian akibat kanser yang dikaitkan dengan penggunaan fluorida berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat.  

Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat bagi Program Toksikologi Kebangsaan (NTP) pada tahun 1990-1991 menunjukkan kecenderungan peningkatan dalam osteosarkoma (salah satu kanser peringkat awal yang menyerang kanak-kanak) dalam tikus jantan yang diberikan fluorida. Menurut NTP, fluorida berkemungkinan bahan penyebab kanser kepada manusia."
AMARAN & PANDUAN  


Pada tahun 1997, FDA telah menetapkan setiap Ubat gigi berfluorida yang dijual di Amerika Syarikat perlu meletakkan tanda amaran racun/bahaya:

"WARNING: KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN UNDER 6 YEARS OF AGE. IF YOU ACCIDENTALLY SWALLOW MORE THAN USED FOR BRUSHING, SEEK PROFESSIONAL HELP OR CONTACT A POISON CONTROL CENTER IMMEDIATELY."
/
“AMARAN: JAUHKAN DARI KANAK-KANAK BERUMUR 6 TAHUN KEBAWAH, SEKIRANYA TERTELAN MELEBIHI DOS YANG DITETAPKAN, SILA DAPATKAN RAWATAN PAKAR ATAU HUBUNGI PUSAT KAWALAN RACUN DENGAN SEGERA” 
 


UBAT GIGI KELUARAN HPA 

Miswak


Ubat Gigi Miswak dengan ekstrak semulajadi kayu sugi dan berkesan dalam memberikan anda keyakinan serta penjagaan mulut yang optimum. Seiring dengan kehendak Syarak, formula semulajadinya:
 • Membersih dengan berkesan untuk memutihkan gigi
 • Mencegah kerosakan gigi
 • Melindungi gigi daripada kaviti
 • Mencegah plak gigi
 • Menyegarkan nafas
Harga Pengguna:
Semenanjung Malaysia : RM5.00
Sabah & Sarawak : RM7.00

Harga Pengedar HPA:
Semenanjung Malaysia : RM3.50 (sebelum ini RM4.00)
Sabah & Sarawak : RM5.00 (sebelum ini RM6.00)

Nilai Mata (NM) : 1

Ubat Gigi Herba HPA 


Dengan khasiat daun mambu dan bunga cengkih. Antara kelebihan:

 1. Diiktiraf HALAL oleh JAKIM
 2. Diperbuat daripada sumber semulajadi iaitu daun mambu dan bunga cengkih
 3. Tidak mengandungi gelatin dan serbuk tulang (Dicalcium Phosphate)
 4. Tidak mengandungi florida yang merbahaya kepada usus
 5. Mampu menyelesaikan hampir semua masalah gigi dan gusi
Dengan mengamalkan ubat gigi herba HPA, nafas akan menjadi segar, gusi sihat, kuman serta kaviti di dalam mulut dapat dibasmi serta menjadikan gigi kuat dan bersinar. 


Khasiat Daun Mambu.
Herba yang berasal dari India dan Myanmar ini terkenal sebagai antiseptik atau antibakteria bagi mencegah masalah gusi dan gigi berlubang. 


Khasiat Bunga Cengkih.
Herba yang berfungsi untuk menguatkan gigi dan seterusnya mencegah kerosakan gigi serta menyegar dan mengharumkan nafas. 


Komposisi (200 gram per tiub):
1. Azadirachta indica 2. Eugenia caryphyllata 


Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 6.50
Sabah & Sarawak: RM 7.00 Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 5.60
Sabah & Sarawak: RM 6.00 Nilai Mata (NM): 2
Ubat Gigi Alami


BAHAN / INGREDIENT :
precipitated calcium carbonate, silica, glycerine, sorbitol, sodium carboxy,
methyl cellulose, sodium saccharin, sodium benzoate, sodium lauryl sulphate, colour CI 42090 /CI 19140, flavour (peppermint oil, neem, lemon oil, tulsi oil, clove oil).

Kelebihan Ubat Gigi Alami
Ubat Gigi Alumi HPA dirumus dengan bahan semulajadi terbaik dari herba daun mambu dan bunga cengkih.Ianya tidak mengandungi gelatin atau serbuk tulang dan amat baik kerana tidak mempunyai bahan florida berbanding dengan ubat gigi lain yang berada di pasaran.


Perbezaan Ubat Gigi Alami HPA dengan ubat gigi lain yang berada di pasaran


 • Tiada gelatin atau serbuk tulang
 • Tanpa Florida
 • Menggunakan bahan semulajadi terbaik dari herba daun mambu dan bunga cengkih
Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 7
Sabah & Sarawak: RM 8

Harga Pengedar
Semenanjung Malaysia: RM 6
Sabah & Sarawak: RM 7
Nilai Mata (NM): 2

Ubat Gigi Amal

Dapatkan untuk anak-anak anda dengan rasa menyegarkan dan rasa strawberi segar terbaik. HPA Amal pasta gigi tidak mengandungi gelatin atau tulang abu. 

Harga Pengguna 
Semenanjung Malaysia: RM 5
Sabah & Sarawak: RM 6 

Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 4
Sabah & Sarawak:RM 5

Nilai Mata (NM): 1


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...