Sunday, October 16, 2011

15 Sebab Untuk Menggunakan Produk Organik

Lontongkari
Lontongkari (Photo credit: Wikipedia)
 1. Dalam kajian demi kajian, penyelidikan dari pertubuhan-pertubuhan bebas secara konsisten menunjukkan makanan organik adalah lebih tinggi dalam nutrien daripada makanan tradisional. Kajian menunjukkan bahawa hasil organik adalah lebih tinggi dalam vitamin C, antioksidan, dan mineral kalsium, besi, kromium dan magnesium.

 2. Makanan organik bebas neurotoxins-toksin yang merosakkan sel-sel otak dan saraf. Racun perosak yang dipanggil organophosphates pada asalnya dibangunkan sebagai ejen saraf toksik semasa Perang Dunia I. Apabila tidak lagi perlu untuk mereka dalam peperangan, industri menyesuaikan diri mereka untuk membunuh serangga perosak makanan. Kebanyakan racun perosak yang masih dianggap neurotoxins.

 3. Makanan Organik membantu pertumbuhan otak dan badan dan badan kanak-kanak yang semakin meningkat. Otak yang semakin meningkat dan badan-badan kanak-kanak lebih terdedah kepada toksin daripada orang dewasa. Memilih makanan organik membantu mereka makan makanan yang tidak terdedah kepada racun perosak dan organisma diubah suai secara genetik-, yang mana kedua-duanya mempunyai sejarah yang agak pendek digunakan (dan dengan itu keselamatan).

 4. Mereka adalah makanan sebenar, bukan kilang racun perosak. Lapan belas peratus daripada semua benih diubah suai secara kejuruteraan genetik (dan oleh itu makanan yang tumbuh dari mereka) untuk menghasilkan racun perosak mereka sendiri. Kajian menunjukkan bahawa biji benih ini boleh terus mengeluarkan racun perosak di dalam badan anda selepas anda makan makanan yang berkembang daripada mereka! Makanan yang sebenarnya kilang-kilang racun perosak ...

 5. Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS (EPA) menganggarkan racun perosak yang mencemarkan sumber minuman yang utama bagi separuh penduduk Amerika. Pertanian organik adalah penyelesaian terbaik kepada masalah ini. Membeli organik membantu mengurangkan pencemaran air minuman kita.

 6. Makanan organik adalah menyokong bumi  (apabila perniagaan yang besar menyimpan tangan mereka). Pengeluaran makanan organik telah wujud beribu-ribu tahun dan merupakan pilihan yang mampan pada masa depan. Bandingkan bahawa amalan pertanian moden yang merosakkan alam sekitar melalui penggunaan racun herba, racun perosak, racun kulat, dan baja secara meluas dan telah menyebabkan kerosakan alam sekitar yang drastik dalam banyak bahagian dunia.

 7. Pilihan makanan organik yang ditanam di ladang-ladang organik kecil-kecilan membantu memastikan keluarga petani bebas boleh membuat kehidupan. Pertimbangkan versi domestik perdagangan saksama.

 8. Makanan organik rasa lebih enak daripada makanan yang menggunakan racun perosak.

 9. Makanan organik tidak terdedah kepada gas-ripening seperti beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran bukan organik (seperti pisang).

 10. Ladang organik adalah lebih selamat bagi pekerja-pekerja ladang. Penyelidikan di Sekolah Kesihatan Awam Harvard mendapati peningkatan sebanyak 70 peratus dalam penyakit Parkinson di kalangan orang yang terdedah kepada racun perosak. Memilih makanan organik bermakna bahawa lebih ramai orang akan mampu untuk bekerja di ladang tanpa menanggung risiko kesihatan seperti Parkinson atau penyakit-penyakit lain.

 11. Makanan organik menyokong habitat hidupan liar. Malah dengan jumlah yang biasa digunakan racun perosak, hidupan liar sedang dirosakkan oleh pendedahan kepada racun perosak.

 12. Makan organik boleh mengurangkan risiko kanser anda. Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS (EPA) menganggap 60% racun rumpai, 90% daripada racun kulat, dan 30 peratus daripada racun serangga yang berpotensi menyebabkan kanser. Pendapat ini munasabah bahawa peningkatan penyakit  kanser sekurang-kurangnya sebahagiannya dikaitkan dengan penggunaan racun serangga karsinogenik.

 13. Memilih daging organik mengurangkan pendedahan anda kepada antibiotik, hormon sintetik, dan ubat-ubatan yang mencari jalan mereka ke dalam badan binatang dan akhirnya ke dalam anda.
 14. Makanan organik dicuba dan diuji. Makanan yang diubahsuai secara genetik membentuk 80% daripada pengambilan makanan orang biasa. Pengubahsuaian genetik makanan masih eksperimen. Elakkan daripada menjadi sebahagian daripada skala ini dan percubaan yang tidak terkawal.

 15. Makanan organik menyokong biodiversiti yang lebih besar. Kepelbagaian adalah asas kepada kehidupan di atas planet ini. Makanan yang diubahsuai secara genetik dan makanan bukan organik adalah tertumpu kepada monokultur hasil yang tinggi dan memusnahkan biodiversiti.

Michelle Schoffro Cook, MSc, RNCP, ROHP, DNM, PhD is an international best-selling and eleven-time book author and doctor of traditional natural medicine, whose works include: The Vitality Diet, Allergy-Proof, Arthritis-Proof, Total Body Detox, The Life Force Diet, The Ultimate pH Solution, The 4-Week Ultimate Body Detox Plan, and The Phytozyme Cure. Check out her natural health resources and free e-newsletter at www.WorldsHealthiestDiet.com.

Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...