SYARIKAT

Ini adalah satu contoh melayu boleh, yang mana syarikat ini di terajui 100% oleh melayu muslim. Dengan semangat melayu boleh, HPA terus membangun dan maju bagi memperkasakan ekonomi melayu muslim yang selama ini serba ketinggalan dalam kebanyakan bidang perniagaan.

logohpa1.jpg


Satu-satunya syarikat Bumiputra Muslim yang mempunyai kilang bertaraf ‘GMP’ semenjak dari tahun 1997 yang mempunyai kepakaran dalam ramuan herba-herba tempatan dan mempunyai rangkaian pengedar yang mahir dalam perawatan holistik.kompleks110.jpg

Pengenalan 

Syarikat ini telah diasaskan oleh seorang pengusaha melayu yang mempunyai semangat melayu boleh Tuan Haji Ismail bin Haji Ahmad yang berasal dari Kg. Mata Ayer, Perlis pada bulan September 1987 secara kecil-kecilan yang ketika itu dikenali dengan nama Perubatan Tradisional Al Wahida. Selepas 8 tahun beroperasi, berbekal warisan peninggalan nenek moyang, HPA Industries Sdn. Bhd. pun ditubuhkan pada 15 hb Julai 1995. HPA merujuk kepada Herba Penawar Al-Wahida. 

Berbekalkan pengalaman HPA pada masa lalu mampu mencatat sejarah kejayaan dan bertahan sehingga kini. HPA merupakan perniagaan yang penuh dengan potensi, pencapaian dan kecemerlangan. Tujuan utama penubuhan syarikat adalah untuk memberi pendedahan mengenai perubatan herba tradisional sebagai satu rawatan alternatif kepada masyarakat terutamanya masyarakat melayu, bukan sahaja memberi kesihatan yang terjamin malahan dapat mengecapi kemakmuran dan memperkayakan kehidupan.ladang22.jpgldg-roselle.PNG
Ladang Roselle

Pengilangan 

HPA Industries Sdn Bhd memiliki 7 buah kilang bertaraf GMP yang serba moden serta mengusahakan ladang-ladang herba roselle, pegaga, misai kucing, jagung, serai, pisang dan ternakan ayam, itik, lembu dan kambing organik seluas 500 ekar untuk memastikan bekalan herba yang mencukupi supaya bekalan tidak terputus.

Kilang syarikat HPA terletak di alamat
 1. B1 & B2, Lot 29, Jalan Industri, Kawasan Perindustrian Kuala Perlis, Perlis.
 2. Lot 5 & 6, Kawasan MIEL Jejawi Fasa II, Jalan Jejawi Sematang, Perlis.
 3. Lot 1 & 2, IKS KEDA Napoh, 06100 Jitra, Kedah.
 4. Kilang Cola Radix, Kaw. Perindustries Sg.Lalang, Sg.Petani, Kedah.
 5. Kilang Kopi Radix, SME Bank Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah.
 6. Kilang Air Mineral HPA, Batu 14, Jalan Kuala Nerang, Pokok Sena Kedah.
 7. Kilang Baja Organik, Bukit Tembaga, Padang Terap Kedah.
Kini jumlah pekerja kilang HPA melebihi 1000 orang.

kilang-radix-cola.jpg
Kilang Radix Cola Di Kedah
kopi-auto.JPG
Kilang Kopi Radix Automatik
gmp2.jpg

Pentadbiran & Pengurusan

Untuk menjamin keutamaan pelanggan yang sememangnya menjadi amalan pihak pengurusan serta menjamin organisasi yang berdaya maju, beberapa bahagian yang diketuai pengurus-pengurus terlatih yang kesemuanya melayu telah diwujudkan. HPA Industries Sdn Bhd diterajui oleh Pengarah Urusan, dibantu oleh enam orang Pengurus Besar iaitu :-
 1. Pengurus Besar Al Wahida Marketing Sdn Bhd
 2. Pengurus Besar HPA Food & Beverage Sdn Bhd
 3. Pengurus Besar HPA Industries Sdn Bhd
 4. Pengurus Besar Akaun
 5. Pengurus Besar PT Wahida Indonesia.
 6. Pengurus Besar Sistem Pengurusan Maklumat MIS
Untuk melicinkan urusan perjalanan syarikat, beberapa pengurus, penyelia dan juga eksekutif dilantik.


Ibu Pejabat HPA
 
Lot 1985,
Jalan Jejawi Utan Buloh,
Jejawi 02600 Arau,
Perlis, Malaysia.
No Tel: 04-9776805, 04-9776804 Fax: 604-9774121


hq-hpa.jpg


HPA dan Anak Syarikat


Syarikat-syarikat HPA dan aktiviti ekonominya adalah seperti berikut:

 1. Al-Wahida Marketing Sdn Bhd – Pemasar semua produk melalui perniagaan MLM
 2. HPA Industries Sdn Bhd – Pengeluar ubat-ubatan herba
 3. Cola Radix Sdn Bhd – Pengeluar minuman berkarbonat (Radix Cola dll)
 4. HPA Food & Beverage Sdn Bhd – Pengeluar minuman dan makanan
 5. Radix Industries Sdn Bhd – Pengeluar Kopi Radix
 6. HPA Farm Sdn Bhd – Pengeluar ayam dan air mineral
 7. HPA Ilham Sdn Bhd – agensi pelancongan
 8. RFC Sdn Bhd – Restoran Radix Fried Chicken (RFC)
 9. El- Zaharaa Sdn Bhd – Hotel, homestay, JHS, HPA collection, toharah dobi
 10. Centella White sdn Bhd – Produk kosmetik


rfc-as

Restoran Radix Fried Chicken (RFC) Di Alor Setartoharah01.JPG

Kedai Dobi Toharoh Di Sg Petani


Produk Keluaran HPA


produk-hpa.png


Rantau Asia Tenggara dengan hutan tropika khatulistiwa sememangnya kaya dengan tumbuh-tumbuhan herba. Sejak turun-temurun lagi, pemakanan herba telah pun menjadi amalan untuk mengatasi segala masalah kesihatan terutamanya oleh orang melayu.


Hidup sihat berasaskan herba kini memasuki era moden. HPA Industries telah berjaya menggabungkan produk-produk herba secara komersil. Sehingga kini, ratusan jenis produk telah pun dipasarkan dan banyak lagi akan dilancarkan pada masa akan datang. HPA Industries Sdn Bhd menitikberatkan kualiti dan proses pengeluaran yang menjamin mutu produk sentiasa konsisten. 

Bekalan bahan herba seperti pegaga diusahakan sendiri di ladang-ladang milik syarikat. Pengawasan yang rapi diberi terhadap bahan utama ini untuk menjamin mutu keluaran yang tinggi. Semua bahan herba lain juga melalui kawalan mutu yang ketat dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.


Oleh kerana orang melayu yang sentiasa mengamalkan ajaran islam, penggabungan aspek Islam dalam proses pembuatan diutamakan terutama dengan meningkatkan lagi keikhlasan terhadap tugas-tugas menyediakan herba rawatan untuk manusia.


Cawangan & Stokis 

HPA telah membuka beberapa cawangan di semua negeri bagi memastikan proses pemindahan maklumat dapat disalurkan dengan sempurna dan semua pelanggan dapat membeli produk dengan senang dan cepat. Antara aktiviti yang berlaku di peringkat cawangan adalah penjualan produk disamping penyebaran maklumat produk melalui inisiatif seperti broshur, pamplet, flyers dan kursus mingguan yang dianjurkan. 

HPA mensasarkan penambahan cawangan di seluruh negeri sebanyak 150 cawangan sehingga Jun tahun 2009. Buat masa ini cawangan HPA yang sedia ada adalah sebanyak lebih 70 buah cawangan.Termasuk 5 cawangan di Indonesia dan 1 di Brunei. Agen Stok HPA kini sudah melebihi dari 1200 orang dengan keahlian perniagaan MLM lebih 500,000 orang.


gmbr-iklan-hpa-di-tv.gif

Iklan Kopi Radix dan Radix Cola, Sarsi Di TV


bas-radix.jpg

Iklan Kopi Radix Di BasKeunggulan Perniagaan HPA 
 1. 100% milik Bumiputra Muslim - Sebuah perniagaan 100% milik Bumiputra Muslim dan telah lebih 20 tahun berada dalam industri herba. 
 2. Produk pelbagai jenis, Suci & Halal - Lebih 100 jenis produk telah dikeluarkan oleh HPA dan ianya terdiri daripada produk kesihatan (herba), kegunaan harian, makanan, minuman, kosmetik, umrah & haji dan lain-lain lagi. Sasaran HPA ialah mengeluarkan 500 jenis produk lagi pada masa akan datang. 
 3. Harga murah dan berpatutan - Harga produk HPA sangat kompetitif dan berpatutan. HPA juga menekankan prinsip IHSAN dalam soal harga produk. Ini bertujuan untuk membolehkan setiap golongan tidak kira kaya atau miskin mampu memilikinya. 
 4. Mendapat pengiktirafan MLM Syariah - HPA memasuki era Multi Level Marketing (MLM) mulai 1997 dan mendapat pengiktirafan MLM Syariah dari Pusat Konsultasi Syariah Indonesia. 
 5. Penerapan amalan Islam dalam pekerjaan - Semua pekerja kilang diwajibkan berwudhuk, menutup aurat, membaca Al-Ma’thurat dan solat sunat dhuha sebelum memulakan kerja. 
 6. Perubatan JAWI - HPA memperkenalkan konsep PERUBATAN JAWI yang menggabungkan sumber Ilahiah dan Alamiah. Ianya terdiri daripada perubatan herba, ilmu diagnosis penyakit melalui tapak tangan, anak mata dan juga perawatan seperti bekam, akupunktur, refleksologi dan lain-lain lagi. Semua ahli berpeluang untuk mempelajarinya. 
 7. Kebajikan - Setiap bulan HPA akan menginfakkan sebahagian keuntungan kepada pertubuhan kebajikan, maahad tahfiz dan rumah anak yatim. Ini bermakna anda membeli sambil beramal. 
 8. Pelan Pemasaran Hebat - Tawaran 11 ganjaran lumayan kepada para pengedar melalui plan pemasaran Era Baru yang terbukti berjaya melahirkan usahawan HPA dengan pendapatan 5 angka sebulan
 9. Latihan Keusahawanan - Program Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) diwujudkan bagi memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada semua ahli untuk menjalankan perniagaan MLM Syariah HPA. Program ini sangat berkesan sehingga berjaya melonjakkan jualan bulanan HPA. Kursus ini dikendalikan oleh pemimpin-pemimpin HPA yang berjaya dikalangan Pengarah Jati Setia (PJS). 
 10. Pengiklanan Produk Di Media Massa - HPA mengiklankan produknya seperti Kopi Radix, Radix Cola, Sarsi, Cereal di TV3, TV9, akhbar harian, pengangkutan awam dan di papan-papan iklan. 
 11. Koperasi Wahida Berhad - HPA menubuhkan Koperasi Wahida Berhad untuk memberi peluang kepada ahli menikmati keuntungan bersama. Anggaran pulangan 10%-20% setahun.


Perutusan Lembaga Pengarah HPA 

Sejak turun temurun lagi masyarakat kita telah pun mengamalkan penggunaan barangan herba sebagai ubat bagi mengatasi segala jenis penyakit. Atas kaedah inilah HPA diasaskan. Alhamdulillah kita dapat bersama membina bukan sahaja satu perniagaan yang menguntungkan, bahkan dapat menyumbang ke arah kesejahteraan hidup sekeluarga. 

Sejajar dengan peredaran modenisasi masa kini, rawatan herba HPA juga dapat menepati proses pengeluaran yang canggih. Dengan pengiktirafan Amalan Pengilangan Baik “Good Manufacturing Practice” (GMP), syarikat HPA berupaya menjamin mutu kualiti barangan keluaran sentiasa konsisten pada tahap yang tinggi. 

Menjelang alaf baru ini, syarikat HPA menjanjikan satu lonjakan baru yang berdaya maju. Ini akan membawa pembaharuan yang lebih positif kepada semua. Akhir kata, kejayaan kita semua bergantung ke atas usaha-usaha berpandukan visi dan misi yang diajukan. Syarikat HPA komited terhadap nilai ini dan akan sentiasa mengorak langkah-langkah positif demi kejayaan kita bersama. Sekian. Wassalam. 

Tuan Haji Ismail b. Haji Ahmad (Pengarah Urusan HPA Industries Sdn Bhd)


“Sekiranya Mereka Tahu Khasiat Herba Kita, Nescaya Mereka Akan Tukarkan Dengan Ketulan Emas”- Tn Hj Ismail b Hj Ahmad

“Produk Halal Menjadi Nadi Perjuangan Dan Rezeki Yang Diberkati ALLAH, Menjadi Garis Panduan Perniagaan Kami. Amin.” – Tn Hj Ismail b Hj Ahmad


VISI HPA

 • HPA komited mewujudkan rangkaian produk herba sebagai satu kaedah rawatan yang berkesan 
 • HPA komited membentuk usahawan yang dinamik, progresif dan berwibawa

MISI HPA

 • HPA memberi keutamaan mempelbagaikan lagi rangkaian produk-produk herbanya dan juga program penyelidikan yang berupaya meningkatkan lagi mutu keluaran yang berkesan dan dapat membantu melegakan jenis-jenis penyakit yang dialami 
 • HPA menyelia dan memberi kemudahan bagi usahawan untuk terus mengembangkan pengetahuan dan memantapkan lagi perniagaan ke arah kejayaan diri, keluarga dan masyarakat

OBJEKTIF HPA

 • Menjadi pengeluar dan pengedar barangan herba No.1 di seluruh Malaysia 
 • Memimpin industri herba di Malaysia dari pengeluaran yang innovatif, berdaya maju dan berwawasan 
 • Memberi keutamaan terhadap program peningkatan dan pembangunan usahawan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...