TESTIMONI

Kopi Radix

Radix telah menjadi satu jenama kopi yang sudah mula dikenali dipasaran. Iklannya yang menarik menjadikan masyarakat tertanya-tanya, apakah kelebihannya berbanding dengan kopi yang lain. Ramai lagi yang bertanya istilah Radix itu dipetik daripada mana? Apakah ia benar-benar memberi manfaat untuk kesihatan atau gimik semata-mata?

Kopi Pra-campuran ini mempamerkan kredibilitinya bagi menguasai pasaran tempatan lebih-lebih lagi apabila tercatat testimoni yang begitu banyak. Pengguna yang peka mengenai kesihatan tubuh sudah mula menjadikan Kopi Radix ini sebagai minuman harian mereka, bahkan ada dalam kalangan mereka meminumnya 7 sachet sehari. Persoalannya, adakah ia tidak memberi keburukkan kepada si peminum?


Bagi menjawab persoalan-persoalan ini maka saya (Tuan Haji Ismail Bin Haji Ahmad) ingin mengupaskan perbincangan ini dengan tajuk ” Radix satu kajian”

Apakah itu Radix?

Radix ialah nama saintifik yang merujuk kepada akar sesuatu tumbuhan seperti akar Pokok Tongkat Ali yang dikenali sebagai Eurycoma Longifolia Radix . Radix terdiri daripada 7 sinergi herba iaitu Akar Tongkat Ali, Akar Mata Pelanduk, Akar Halban, Akar Larak, Akar Teja Lawang, Akar Tebu Gajah dan Akar Mengkudu Hutan. Disamping itu, hampir kesemua bahagian herba yang digunakan itu sumbernya daripada Akar. Maka HPA menamakan resepi ini sebagai Radix.
tgkt-ali-2.jpg

Kenapa memilih akar/Radix?

Bahagian yang paling stabil dalam tumbuh-tumbuhan ialah bahagian akar. Selain itu, bahagian akar juga boleh disinergikan dengan herba yang lain tanpa memberi kesan sampingan atau kemudaratan. Bahagian akar juga berfungsi untuk menyimpan zat-zat makanan seperti mineral, vitamin, dan fitonutrien yang lain. Pengambilan herba akan mengembalikan keseimbangan tubuh iaitu keseimbangan kepada 4 unsur iaitu unsure Tanah, Air, Api, dan Angin.

Mekanisme tindakan Radix dalam tubuh.

Di sini saya (P.U) merujuk kepada kitab `Al- Qanun Fi Al- Tibb” – Pena Ibnu Sina, bagi memudahkan para ilmiah memahaminya. Dalam tubuh badan kita terdapat 3 organ utama yang berfungsi untuk menjana tenaga bagi semua sistem tubuh agar kembali seimbang. Organ tersebut ialah jantung, otak, dan organ reproduksi (pembiakan). Jantung merupakan organ yang terpenting dalam memastikan aliran darah mengalir dengan lancar ke seluruh tubuh. Peredaran darah yang lemah menjadikan tubuh turut serta lemah, bahkan sekaligus menghilangkan semangat untuk hidup.

Jantung perlu mencapai keseimbangan yang diperlukan untuk melakukan tugas penting ini melalui pengambilan herba-herba aromatik seperti akar Teja Lawang yang disinergikan bersama ramuan Radix. Kesannya, peredaran darah kembali menjadi normal, dan menyihatkan semula tubuh badan kita. Insya ALLAH.

Bagaimana Radix digunakan bagi pesakit kencing manis?

Sesuatu yang agak bercanggah dengan ilmu nutrisi, persoalannya bagaimanakah Kopi Radix yang mengandungi gula itu boleh digunakan untuk menurunkan kadar glukosa dalam darah?

Mari kita sama-sama memahami, umum tahu, gula putih merupakan gula yang telah hilang keseimbangannya setelah melalui beberapa proses pengilangan. Oleh kerana itu, ia tidak seimbang, maka ia akan menganggu keseimbangan organ tubuh untuk berfungsi. Sehubungan itu, permasalahan ini dapat kita lihat kesannya selepas pengambilan gula putih setengah jam selepasnya, sistem imuniti akan menurun 40-50%(kajian). Ia juga akan menjadikan sel-sel beta didalam pancreas mula tidak peka untuk pengeluaran insulin. Akhirnya gula putih sebentar tadi membanjiri darah dan masuk ke dalam urin. Menghentikan pengambilan gula merupakan satu keputusan yang kurang bijak, ini adalah kerana ia akan menghilangkan tenaga tubuh. Sementara pengambilan gula pula akan menjadikan penyakit kencing manis semakin serius serta boleh mengakibatkan kesan yang sangat buruk seperti lumpuh, buta dan gangrene.

Keadaan kencing manis ini, mudah untuk diubati jika kita berbalik kepada hukum keseimbangan 4 unsur tadi iaitu penyakit terjadi kerana ketidakseimbangan unsur-unsur seperti tanah, air, api dan angin. Menghafal nama-nama penyakit dan mengubati simptomnya bukanlah satu kaedah yang tepat, sebalik kembali kepada pengambilan herba. Tidak Allah jadikan tumbuh-tumbuhan ini sia-sia.

tgkt-ali.jpgRadix merupakan sinergi yang cukup seimbang bagi rawatan kencing manis dan penyakit-penyakit yang lain kerana ia mengandungi herba seperti berikut:

Teja Lawang —– Aromatik —– Api
Larak —– Astringen—– Tanah (kelat)
Tebu Gajah —– Manis —– Air
Tongkat Ali —– Pahit —– Angin

Testimoni Pengamal Kopi Radix


KOPI RADIX MENURUNKAN BERAT BADAN


”Saya telah mencuba produk HPA, saya dapati berat badan saya semakin berkurangan setelah mengamalkan KOPI Radix, Plantisol, Omega 3, Pelawas dan herba-herba lain. Sebelum ini berat badan saya ialah 135 kg dan setelah mengamalkan produk-produk tersebut, ia telah berkurang menjadi 123kg.”
-Mohd Hazizi bin Deraman (20 tahun) – Kelantan


KOPI RADIX MENGUBATI SAKIT PERUT


“Ini berlaku kepada salah seorang ‘downline’ saya. Pada kebiasaannya beliau akan mengalami sakit perut sekiranya tidak makan pada waktu tengahari. Baru-baru ini beliau telah mencuba Kopi Radix dan agak mengejutkan apabila sakit perut yang sering dialami apabila lambat makan ternyata tidak berlaku pada waktu kebiasaannya. Alhamdulillah, kini beliau telah mengamalkan Kopi Radix sebagai program diet dan menurut beliau pinggangnya juga mulai ramping. Kalau tak percaya cubalah ..! ”
-Azwan Effendy b. Ahmad Zahidi (25 tahun) – Kedah

KOPI RADIX MEMBERI KECERGASAN
 

“Alhamdulillah, dahulu saya hanya mendengar saja tentang Kopi Radix sekali pun saya salah seorang ahli HPA. Namun kini saya telah dapat mencubanya sendiri. Saya mengamalkannya pada sebelah pagi dan saya merasakan diri saya lebih bertenaga semasa bekerja dan tidak lagi mengantuk, lebih-lebih lagi pada waktu tengahari.”
-Mohd Hafiz b. Abdul Razak (32 tahun) – Pulau Pinang

KOPI RADIX MENYEMBUHKAN SAKIT LUTUT
 

“Saya mengalami masalah sakit lutut akibat jatuh ketika bersukan. Kesannya, saya tidak dapat bersukan dan melakukan kerja-kerja berat lagi. Saya telah mencuba Kopi Radix dan herba Radix kapsul selama beberapa bulan dan akhirnya syukur Alhamdulillah kini saya dapat bergerak dengan lebih aktif berbanding sebelum ini. Rasa sakit sama sekali telah hilang. ”
-Muhammad Azahari b. Mat (22 tahun) – Kedah
 

KOPI RADIX, HERBA TUJU ANGIN DAN MADU MENYEMBUHKAN SAKIT TULANG BELAKANG


“Saya telah mengamalkan Herba Tuju Angin, Kopi Radix dan Madu Asli. Alhamdulillah, penyakit yang saya alami iaitu sakit tulang belakang selama 3 tahun pun hilang.”
-Abdul Razak bin Shukor (45 tahun) – Selangor
 

KOPI RADIX MENGHILANGKAN KETAGIHAN MEROKOK


“Apabila selalu mengamalkan Kopi Radix, saya menjadi semakin ketagih pada Kopi Radix. Ketagihan rokok saya tidak dapat mengalahkan Kopi Radix. Pokok Tebu Gajah juga dapat menghilangkan rasa ingin merokok. Apabila kita menghisap kayunya yang mempunyai rasa manis itu secara tidak langsung ia menghilangkan mood untuk merokok kerana mulut sudah tawar dan tidak dapat lagi merasai kenikmatan merokok. InsyaAllah, boleh cuba…… HPA BOLEH!!!”
-M. Helmi  (24 tahun) – Selangor

KOPI RADIX DAN OMEGA 3 MENINGKATKAN KECERDASAN ANAK
 

“Sepanjang menjadi ahli HPA banyak pengalaman keberkesanan produk-produk yang saya lalui. Sejak mengandung anak yang keempat, saya mengamalkan Kopi Radix dan Omega 3 sebagai minuman harian dan bekalan ke tempat kerja. Setelah melahirkan, apa yang saya lihat pada ketika anak berumur 9 bulan, dia sudah mampu berdiri dan berjalan. Anak saya cukup aktif dan ketahanan tubuhnya cukup kuat.
-Asnieah bt. Badri @ Nazri (39 tahun) – Pulau Pinang
 

KOPI RADIX MENGUBATI SAKIT KEPALA


“Assalamualaikum……saya adalah orang yang baru mengenali produk HPA. Antara barang yang diperkenalkan kepada saya adalah Kopi Radix. Sebelum saya minum Kopi Radix, saya selalu sakit kepala. Hampir setiap hari saya mengalami sakit kepala. Namun suatu yang menakjubkan, semenjak saya mengamalkan Kopi Radix, sakit kepala yang saya alami sudah sembuh dan sehingga kini ia tidak lagi menyerang. Badan saya terasa semakin sihat dan bertambah ceria ALHAMDULILLAH…SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA….. wassalam.”
-Hj. Nazarudin bin Mukhtar (30 tahun) – Selangor
 

KOPI RADIX UNTUK MASALAH USUS


“Saya mengalami masalah usus sebelum saya mencuba Kopi Radix dan Omega-3. Pada hari pertama saya mencuba produk HPA ini saya telah membuang air besar sebanyak 9 kali, pada hari kedua, sebanyak 5 kali dan pada hari ketiga penyakit saya telah sembuh seperti sediakala. Saya amat bersyukur kepada Ilahi di atas kesembuhan ini dan saya dapat menjalankan pekerjaan seperti biasa. Terima kasih HPA”
-Faizul Azrie bin Ismail (26 tahun) – Kelantan
 

BERBEKAM DAN KOPI RADIX


“Alhamdulillah, setelah saya berbekam, ramai teman saya yang ikut berbekam dan hasilnya memang luar biasa. Ada pesakit saya yang sesak nafas / nafas pendek dan sakit saat tarik nafas, setelah berbekam di bahagian belakang dan dada. Alhamdulillah dengan izin Allah, sekarang sudah sembuh dan penyakit yang lain turut lenyap iaitu sakit mag (gastric). Ada sesetengah yang mempunyai penyakit malaria dan tipes. Setelah menjalani terapi bekam dan minum Kopi Radix, saya sudah sihat dan segar….” Terima kasih HPA dan para guruku….!!!!”
-Bahari bin Tito Laksono (32 tahun) – Indonesia

Testimoni Usahawan HPA
PERNIAGAAN HPA merupakan syarikat MLM yang pertama disertai Hafidzan Faudzi, yang berasal dari Rungkup Bagan Datoh, Perak ini menegaskan, pada mulanya persepsi beliau terhadap MLM serupa sahaja. Tidak kira perniagaan berbentuk skim piramid atau pun skim cepat kaya.

"Peluang bersama HPA sangat luas. Antaranya memahirkan ahli dengan kaedah pengubatan, melahirkan ramai usahawan sepenuh masa, mendapat ketenangan dan keyakinan dengan prinsip syariah, peluang mengasah daya kepimpinan serta melebarkan hubungan silaturrahim melalui pembinaan rangkaian.

Beliau menyertai HPA pada tahun 1995 dengan bonus pertama berjumlah RM2.50 sahaja di mana ketika itu beliau bertugas sebagai Pegawai Teknikal di UPM. Setahun selepas itu beliau memiliki stokis dan dinobatkan sebagai Pengurus Stokis Daerah pada tahun 1998, Pusat Jualan sekitar tahun 2004, Pusat Agensi pada tahun 2005 dan mendapat anugerah Pusat Agensi terbaik pada tahun 2006 dan 2007.

Setakat ini, beliau berjaya memiliki rumah teres dua tingkat di Bandar Bukit Mahkota dan di Bandar Baru Bangi dan sebuah kereta Alphard. Dengan anugerah yang diperolehi itulah, beliau akhirnya mengambil keputusan untuk bersama HPA secara sepenuh masa mulai tahun 2006.

"Saya mengamalkan produk kesihatan herba dan perawatan sunnah. Melalui testimoni keluarga, Alhamdulillah dengan izin Allah saya mendapat anak lelaki setelah mengamalkan kopi Radix dan kesembuhan anak kedua daripada penyakit psoriasis kulit yang kronik setelah mengamalkan produk HPA dan perawatan daripada pengarah urusan sendiri.

Syed Salahuddin


"Sepanjang 12 tahun menjadi peguam, ke mana-mana pun saya tak pernah pergi kecuali pergi buat haji. Bersama HPA merata-rata tempat saya pergi. HPA sponsor pergi Jakarta, lawatan ke Beijing, buat umrah satu family dan sebagainya. Pada saya, kalau hendakmembuat HPA niat kerana hendak duit, kita akan mengalami masalah. Hendak buat HPA dengan niat hendak bersama dengan umat Islam, mengguna produk halal, atas unsur perjuangan, InsyaAllah akan ada ketenangan. Walaupun bonus kita pada satu ketika turun, kita mengalah, hati kita tidak tenang," ujar bekas peguam syarie ini lagi.

Kebetulan ketika aktif dalam HPA, beliau jatuh sakit. Pernah masuk hospital Yan. Makan ubat yang dibekalkan hospital pun tidak boleh baik. Satu ketika Tuan Haji datang ke rumahnya dalam keadaan beliau mengharapkan Tuan Haji membuat rawatan. Dengan mengambil ubat-ubatan yang disyorkan Tuan Haji, dalam tempoh dua minggu, dengan izin Allah penyakit yang dihidapinya berkurangan.

Menurut Tuan Syed Salahuddin lagi, doktor mengatakan punca penyakit disebabkan beliau sering tertekan dengan kerjaya peguam yang disandangnya. Kesan daripada pembedahan untuk membuang tisu juga boleh menyebabkan beliau lumpuh. Dengan mengamalkan satu set lengkap khusus untuk urat saraf penyakitnya beransur hilang.

Kalau hendak diikutkan minat pada awalnya beliau tidak pernah meminati MLM. Namun, apabila mengkaji dan menilai peribadi dan akhlak Tuan Haji Ismail serta program yang disusun oleh pengarah urusan HPA yang berbeza daripada syarikat MLM yang lain, beliau meneruskan tekad memperjuangkan semangat keislaman di dalam jiwanya sebagai seorang Islam.

Padanya, hendak menjana semangat keislaman di dalam jiwa bukan sekadar untuk membina pendapatan tetapi untuk membina peribadi diri juga sebagai seorang Islam. Dengan adanya wang, setiap daripada kita perlulah membawa wang itu ke arah yang diredhai Tuhan.
Aminah Bte Sam

Niat sebenar beliau pada asalnya menyertai HPA adalah disebabkan ingin membantu dan memajukan syarikat milik orang yang memasarkan produk halal dan bermutu. Apatah lagi HPA menyediakan banyak pilihan produk berkualiti dengan harga yang berpatutan.

Dalam lebih kurang tiga tahun bersama syarikat lama, saya beralih arah kepada HPA kerana saya melihat HPA tidak sama dengan syarikat MLM lain. Pada saya, HPA bukan sahaja menawarkan produk kesihatan yang berkualiti, malahan tersedia bermacam ilmu dunia dan akhirat untuk dipraktikkan dalam kehidupan seharian.

"Ketabahannya kian ampuh kerana sepanjang beliau bersama HPA, tidak pernah sekalipun HPA tidak membayar bonus ahli-ahlinya. Sejak menghidap penyakit stroke pada tahun 2003, beliau tidak lagi dapat bergerak aktif merealisasikan impiannya, dengan rendah dirinya beliau bersyukur dengan rezeki kurniaan lllahi. Meskipun bonus menurun, beliau tetap mampu tersenyum lega kerana bonus yang diperolehi mampu menampung kos kehidupannya.

Apa yang saya kagumi tentang HPA ialah kejujuran syarikat, itu yang penting. Sebab dalam pembayaran bonus dan juga insentif-insentif yang ditawarkan pada setiap tahun. Saya adalah salah seorang yang menerima anugerah Ketabahannya kian ampuh kerana sepanjang beliau bersama HPA, tidak pernah sekalipun HPA tidak membayar bonus ahli-ahlinya. Sejak menghidap penyakit stroke pada tahun 2003, beliau tidak lagi dapat bergerak aktif merealisasikan impiannya, dengan rendah dirinya beliau bersyukur dengan rezeki kurniaan lllahi. Meskipun bonus menurun, beliau tetap mampu tersenyum lega kerana bonus yang diperolehi mampu menampung kos kehidupannya. Apa yang saya kagumi tentang HPA ialah kejujuran syarikat, itu yang penting. keluarga cemerlang

"Untuk meningkatkan ekonomi diri sendiri, keluarga dan ummah, HPA adalah satu pilihan terbaik sebagai wadah perjuangan untuk membangkitkan ekonomi orang Islam. Tanamkan sifat ikhlas, sabar dan tabah dalam mengharungi cabaran yang datang. Selebihnya bertawakal dan behstiqomah kepada Allah,"


Mohd Ramizu Zakaria

Ramizu.jpg


"Perniagaan HPA adalah sebagai bahtera harapan kepada perjuangan ummah khususnya di dalam bidang ekonomi dan pemakanan halal lagi suci. Bagi saya peluang yang disediakan oleh HPA ini, sangat bernilai dan bermakna sekali buat mereka yang ingin berbakti kepada masyarakat Islam. Saya sendiri pun pada peringkat awal penglibatan di dalam HPA tidak pernah terbayang bahawa saya akan berjaya sebagaimana sekarang. Namun, kerana keyakinan bahawa Allah akan membantu bagi sesiapa yang berusaha. Peluang untuk seseorang itu berjaya di dalam HPA adalah sangat cerah dan mudah dicapai serta diperolehi cuma memerlukan keikhlasan, kesabaran dan ketabahan yang tinggi," ujar Mohd Ramizu bin Abdullah ini.

Beliau menjelaskan, sebelum menyertai HPA, sekalipun tidak pernah beliau melibatkan diri dengan perniagaan MLM kerana katanya tidak berminat dengan segala aktiviti perniagaan apatah lagi perniagaan yang memerlukan untuk menaja orang lain. Pada pandangannya sebelum menyertai HPA ini, semua syarikat MLM sama saja iaitu satu bentuk perniagaan yang menyusahkan dan sangat membebankan serta susah mencipta kejayaan.

Namun, beliau menyedari bahawa perniagaan HPAbukan hanya mengajak para pengedarnya mengejar laba di dunia semata-mata malahan menjadikan perniagaan ini sebagai jalan menuju laba di akhirat kelak meskipun sedar pelbagai cabaran yang bakal menanti.
Segala usaha gigihnya selama ini, membuahkan hasil yang sangat lumayan dan memberangsangkan. Namun, baginya kejayaan memperolehi pendapatan lumayan bukanlah ukuran sebenar, kejayaan sebenar adalah selain menjadi pengamal perubatan herba, kita turut menghidupkan konsep perniagaan yang berteraskan keislaman itu sendiri.

Ahmad Shaffik Mohamad


KE MANA tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Peribahasa ini tepat sekali ditujukan kepada PJS Ahmad Shaffik Mohamad apabila diperkenalkan mengenai HPA oleh ibunya sendiri iaitu PJS Hajah Aminah Sam. Menjadi ahli HPA sejaktahun 1998 hanya sebagai pengguna dan pengamal produk HPA sahaja. Satu perkembangan yang menarik di mana walaupun tidak aktif bemiaga, beliau sentiasa mengikuti perkembangan dan sering mendapatkan maklumat berkaitan HPA

"Sebelum bersama HPA, untuk berjinak-jinak dalam dunia perniagaan jualan langsung, saya ada menyertai beberapa syarikat MLM dan SLM yang sekadar bermatlamat keuntungan ringgit semata-mata. Berbeza dengan HPA, leader-leader akan dididik bukan hanya sekadar untuk mengejar dunia, malahan kejayaan akhirat diutamakan. Di HPA, ada silaturrahim yang erat, perawatan rohani dan jasmani, pendidikan, perniagaan, perjuangan dan dakwah.

Dalam masa yang singkat sahaja, beliau telah berjaya mencapai pangkat PJE. Pada tahun 2005 pula, beliau dianugerahkan pangkat PJS dan top ten (ke 10), Pengarah Jati Emas, keluarga cemerlang, manakala anugerah top 20 (ke 14), Pengarah Jati Emas terbaik dan pelancongan ke Iran diperolehi pada tahun 2007. Tahun 2009 pula menerima anugerah Pengarah Jati Intan dan insentif umrah.
Di samping itu, beberapa aset lain yang berjaya dimiliki seperti rumah teres, banglo, semi-D serta dapat menunaikan zakat pendapatan yang diwajibkan (mencecah empat angka) bagi membantu umat Islam yang memerlukan.

Untuk meningkatkan taraf ekonomi, keluarga dan ummah, HPA adalah satu wadah perjuangan untuk membangkitkan ekonomi umat Islam. Adalah menjadi tanggungjawab ahli untuk menyampaikan dan menyedarkan masyarakat tentang jaminan halal produk HPA berbanding produk di pasaran 90 peratus adalah'syubhah' iaitu boleh diragui status halalnya.

DR. MOHD YUSOFFaktor ekonomi bukan yang pertama kerana pada saya gaji dan elaun sebagai doktor sudah lebih dari mencukupi. Akan tetapi, ada sesuatu yang terkesan di jiwa apabila sahabat saya Mohamad Jan datang ke Brunei khusus untuk menceritakan tentang perubatan herba alami. Saya dimaklumkan setiap pekerja HPA memulakan tugas dengan solat dhoha, bacaan Al-Quran dan tazkirah setiap pagi.

Apatah lagi dengan peluang yang sungguh banyak yang disediakan oleh HPA. Antaranya tiga peluang untuk dunia dan akhirat iaitu kesihatan, produk halal dan ekonomi. Justeru itulah wadah perjuangan HPA tidak dapat ditandingi mana-mana MLM sehingga kini.

HAJI MARJUNIPERJUANGAN saya bukan kerana wang. Pada says yang penting, pemiagaan yang saya jalankan itu ada produk yang berkualiti dan paling mustahak jelas halal dan haramnya. Oleh kerana itulah setiap usahawan MLM lain yang hendak menaja saya, saya mengelak dengan seribu alasan,

Beliau tidak pernah ada pengalaman di dalam MLM. Menurutnya, kebanyakkan MLM menekan ahli-ahlinya dengan harga yang tidak sepadan dengan produk. Pada tahun 2000 ketika HPA mengalami zaman penurunan dahulu, beliau pernah ditawarkan ganjaran yang sangat lumayan oleh sebuah syarikat namun, beliau menolak dengan baik.

Ketika menyertai HPA pada tahun 1996 dengan nombor ahli 6999, beliau sebenarnya mengalami sakit asma yang kronikyang manadoktoryang merawatnya mengatakan ubat yang paling kuat diberikan tidak memberi sebarang kesan. Beliau terpaksa menggunakan inhaller untuk meredakan penyakit Asmanya itu.

Namun, setelah diperkenalkan oleh PJS Haji Zainal Ahmad mengenai produk-produk HPA khusus untuk penyakit yang dideritainya itu, beliau sembuh sepenuhnya. Beliau nampak peluang yang cukup luas dalam HPA. Apatah lagi dipantau pula oleh 12 ahli panel syariah. Keterujaannya kian jelas apabila wujud beberapa program dan restoran seperti RFC, PIZZA, program HERBALIS dan INTIBAH. Beliau merupakan kumpulan pertama yang mengikuti program INTIBAH (Institut Latihan Herba AlWahida)

Haji Marjuni turut berpengalaman bekerja dengan kerajaan selama 33 tahun. Jawatan akhir sebagai CC dalam JKR, pendapatan yang diperolehi jauh lebih rendah berbanding bonus HPA yang berlipat kali ganda. Bonus PJS sahaja telah menyamai gaji bulanannya selama bekerja 33 tahun.


Syed Agil Menceritakan detik awal menceburkan diri di dalam pemiagaan HPA ini, beliau menjelaskan sanggup berhenti kerja semata-mata kerana terpaut pada konsep pemiagaan HPA yang diasaskan oleh Tuan Haji Ismail yang amat disegani ramai itu. Beliau melepaskan jawatan sebagai Juru Audit kanan di Penang Port pada Mac 2008 semata-mata mahu memberi tumpuan kepada perjuangan HPA.

Ramai dari kalangan rakan-rakannya mengatakan beliau tersilap langkah dan 'sudah gila'. Jawatan besar dan pendapatan yang lumayan sanggup dilepaskan. Sebagai seorang yang berprinsip dan tegas dalam membuat keputusan, PJS Syed Ageel mula menghayun langkah tanpa menoleh ke belakang lagi

Beliau mula menceburkan diri bersama HPA pada bulan Ogos tahun 2006. Meskipun di awal penglibatannya, beliau tidak pernah mempercayai bisnes rangkaian MLM ini. Namun, lama-kelamaan keyakinan beliau bertambah dan nampak peluang yang terhidang di hadapan mata.

Kesan daripada Program Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC), pada Oktober 2006 di Sungai Petani telah menjadikan PJS Syed Ageel semakin hari semakin bersemangat untuk memperjuangkan produk Islam dan bergelumang dengan dunia pemiagaan barunya dalam HPA.

Beliau juga merupakan motivator muda yang sentiasa optimis dalam berkongsi inspirasi dan idea-idea baru bagi menyumbangkan kemahiran untuk melahirkan gagasan usahawan HPA yang celik ilmu. Kerja kerasnya dalam melebarkan jaringan sehingga tersebar jauh sehingga ke Singapura, Indonesia dan Brunei seharusnya menjadi contoh dan ikutan pelapis-pelapis muda seandainya mereka ingin memilih untuk berada di landasan yang sama.

ALIMAH SAM

 


PERSEPSI untuk bergelar jutawan bukan lagi mutlak kepada mereka yang berpengalaman, berkarier ataupun memegang status tertinggi sesebuah organisasi. Hari ini berbekalkan usaha gigih dan kesungguhan, suri rumah sepenuh masa juga mampu meraih kejayaan besar setaraf jutawan.

"Saya menyertai HPApadatahun 1996. Ketika itu HPAmasih lagi single level dan saya hanya menjadi pengguna biasa. Memandangkan saya suri rumah sepenuh masa, maka upline saya iaitu Hajah Aminah Sam yang banyak mendorong saya untuk memulakan perniagaan dengan HPA.

"Saya lihat kebanyakkan produk MLM sangat mahal dan tidak ada pun jenama orang Islam tetapi apabila melihat produk muslim keluaran HPA yang mempunyai ciri-ciri Islamik, saya jadi bertambah yakin kerana inilah produk yang dicari-cari oleh orang Islam. Walaupun pada masa itu saya seorang yang buta MLM.

"HPA sekarang semakin berkembang maju. Dari perusahaan di bawah rumah meracik herba hingga ke kilang bertaraf GMP, suatu kejayaan yang tidak dijangkakan.


Che Abd. Rahman

 


Bercerita mengenai penglibatannya bersama-sama HPA, Haji Che Abd Rahman merupakan pengamal Resdung bersama Teh Herba keluaran HPA padatahun 1996. "Ketika itu saya menghidapi penyakit resdung yang sangat kronik. Saya menemui produk tersebut secara tidak sengaja dan setelah kerap mengamalkannya, Alhamdulillah penyakit saya beransur-ansur pulih," katanya.

Lantaran beliau mempunyai minat dalam perniagaan mendorong Haji Che Abdul Rahman membeli dan menjual produk ini kepada sesiapa sahaja yang memerlukan.

"Setelah memperoleh keyakinan, dalam masa beberapa saya memohon sebagai Pengurus Stokis ini, menjual dan memperolehi pendapatan sebanyak RM 50,000 sebulan," jelas beliau yang berhasrat untuk meneruskan perniagaan bersama HPA.


Muhammad Iwan (Indonesia)
                                          
 


Pada bulan Mei 2000, beliau menyertai HPA. Walaupun beliau bukanlah ketua di HPA, beliau bersemangat mengekalkan prestasinya dan menjadi yang terbaik daripada ahli-ahli yang HPA yang lain. Pada awalnya pendapatan beliau sebanyak 500.000Rp, tetapi lama-kelamaan beliau mencapai 1 juta Rp dalam sehari. Atas usaha dan kerja kerasnya, beliau mendapat pendapatan yang berlipat kali ganda dari apa yang diimpikan. Syukur kepada Allah SWT dan kesemua pejuang dakwah HPA yang banyak memberi galakkan kepadanya. Keluarganya memberikannya galakkan yang paling utama sehingga beliau berjaya meraih prestasi sebegini. Beliau tidak berpaling lagi untuk terus memperjuangkan produk halal
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...