Satu set lengkap bagi kecergasan dan kekuatan sistem dan daya tahan
kanak-kanak dari serangan penyakit.
EQ Minda
Membantu meningkatkan perkembangan otak dan minda.
Kelebihan EQ Minda ialah:
- Gabungan herba yang digunakan dalam perubatan Islam seperti madu, badam, habbah, addas, tamur, watine, zabib, zafaran dan zanjabil.
- Mengandungi mineral yang baik untuk tulang dan otak.
- Sumber pemakanan yanag baik untuk kanak-kanak kecil.
- Makanan sihat untuk ibu yang mengandung.
- Minuman yang menguatkan hafalan.
- Mengurangkan masalah ADD (tidak fokus) dalam pembelajaran.
- Amalan pemakanan bagi mengurangi kesan sampingan vaksin dan antibiotik.
Produk ini khusus menggunakan Ikan Tenggiri Biru dari Lautan Artik ini mempunyai kadar DHA yang tinggi jika dibandingkan dengan ikan-ikan laut yang lain. Keunggulan produk ini:
- Mengandungi kadar mineral yang tinggi
- Mengandungi protin yang berkualiti
- Lebih mudah diserap oleh badan
- Amat sesuai dijadikan amalan oleh ibu mengandung untuk minda bayi yang dikandung
- Sesuai mulai bayi hingga dewasa untuk pemakanan kesihatan
- Meningkatkan daya kesuburan lelaki dan perempuan
- Mengatasi masalah kardiovaskular
- Scomber scombrus
- Mallotus villosus
- Clupea harengus
- Engraulis ringens
Dos:
- Umur di bawah 3 tahun : 2 kapsul sehari
- Umur 3 hingga 7 tahun : 3 kapsul sehari
- Umur 7 tahun ke atas : 2 kapsul pagi dan 2 kapsul malam
Roselle
Kaya dengan fitokimia dan bioflavanoid baik untuk meningkatkan sistem
imuniti badan.
- Menurunkan tekanan darah tinggi.
- Membantu mengurangkanm masalah saluran kencing (UTI).
- Digunakan juga untuk kencing manis.
- Membuang panas dalam badan kerana ia bersifat diuretik.
- Diberikan kepada kanak-kanak yang demam panas.
- Sinergi untuk keberkesanan semua jenis ubat.
- Mengandugi antioksidan dari vitamin dan bioflavanoid bagi pencegah kanser.
- Digunakan untuk perawatan thyroid dan leukimia.
- Membantu sistem imuniti tubuh badan.
Kismis Minda
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.
Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.
Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera
Khasiat dan Kegunaan Kismis:
- Melindungi hati.
- Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
- Melawaskan pembuangan air besar.
- Memperbaiki tone dan keanjalan kulit.
- Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
- Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.